MENI
24.2.2010

OKONČANA ČETVRTA POSEBNA ZAJEDNIČKA SJEDNICA OBA DOMA PS BiH O TEMI "POSLANICI/DELEGATI PITAJU VIJEĆE MINISTARA ODGOVARA“



Danas je okončana Četvrta posebna zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH na temu "Poslanici/delegati pitaju - Vijeće ministara BiH odgovara“ tokom koje su predsjedavajući Nikola Špirić i ministri u Vijeću ministara BiH odgovarali na pitanja poslanika i delegata Parlamentarne skupštine BiH.
Pitanja su postavili delegati Adem Ibrahimpašić, Slobodan Šaraba, Hazim Rančić i poslanici Husein Nanić, Sadik Bahtić, Azra Alajbegović, Remzija Kadrić, Nermina Zaimović Uzunović, Denis Bećirović, Selim Bešlagić, Martin Raguž, Jerko Ivanković Lijanović, Lazar Prodanović, Momčilo Novaković, Niko Lozančić, Bakir Izetbegović, Adem Huskić, Mirko Okolić, Milorad Živković i Vesna Šain.

Delegat Ibrahimpašić je postavio pitanje šta Vijeće ministara namjerava učiniti da se prilikom izvoza roba iz BiH u neke zemlje, članice CEFTA-e, obezbjedi isti tretman kakve imaju robe koje se iz tih zemalja uvoze u BiH. Odgovoreno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.
Na pitanje Slobodana Šarabe kada će u parlamentarnu proceduru biti upućen Zakon o denacionalizaciji/restituciji, odgovorio je ministar pravde Bariša Čolak, dok je na pitanje Hazima Rančića kakvi će biti izvještaji eksperata Evropske komisije u vezi ispunjavanja uslova za liberalizaciju viznog režima u BiH, odgovorio ministar sigurnosti Sadik Ahmetović. 
Ministar Dragan Vrankić je odgovorio na pitanje Huseina Nanića šta čini Ministarstvo finansija i trezora BiH kako bi se iskoristila sredstva iz predpristupnih fondova EU koji su na raspologanju BiH, dok je na pitanje Sadika Bahtića kada će biti oduzeta „imovina bivšeg Saveza komunista koju SDP nezakonito koristi od 1999.g.“, odgovorio ministar pravde Bariša Čolak. 
Na pitanje Azre Alajbegović zašto su građani BiH koji izvade pasoš u inostranstvu u odnosu na građane koji izvade CIPS ličnu kartu diskriminirani po pitanju prava na pasivnu registraciju u Centralni birački spisak, odgovorio je ministar civilnih poslova Sredoje Nović.
Poslanik Remzija Kadrić je uz pitanje kada će u proceduru biti upućen Prijedlog zakona o denacionalizaciji/restituciji, uputio poziv Vijeću ministara da se prijedlog ovog zakona što prije uputi u parlamentarnu proceduru. 
Ministar sigurnosti Sadik Ahmetović je odgovorio na pitanje Nermine Zaimović Uzunović zašto je BiH, pored Albanije, ostala posljednja zemlja u Evropi čiji građani nisu u mogućnosti da u zemlje EU putuju bez viza.
Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirića je odgovorio na pitanja Denisa Bećirovića šta je realizirano kroz ispunjenje obaveza koje ima BiH kao članica Grupe zemalja Vijeća Evrope protiv korupcije (GRECO) i šta je urađeno na jačanju krivičnog zakonodavstva i sankcija predviđenih za korupciju.      
Ministar pravde Bariša Čolak je odgovorio na pitanje Selima Bešlagića koliko je građana BiH do sada bilo predmet istražnih radnji, hapšenja ili sudskih procesa u drugim zemljama, dok je ministar komunikacija i transporta Rudo Vidović odgovorio na pitanje Martina Raguža u vezi početka izgradnje Koridora Vc.
Budući da nije odgovoreno na pitanja Jerka Ivankovića Lijanovića šta je urađeno da se osigura zapošljavanje preko pola miliona nezaposlenih građana u BiH, uz 50.000 osoba koje su prošle godine ostale bez posla i šta je učinjeno za pripadnike Oružanih snaga BiH koji će ubrzo biti otpušteni,  Lijanović je apelovao da se ovi odgovori pripreme za narednu sjednicu.
Ministar Safet Halilović je odgovorio na pitanje Lazara Prodanovića da li je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice preduzimalo aktivnosti u cilju rješavanja problema srpske povratničke populacije iz sela Gojčin u općini Kalesija, dok je na pitanje Momčila Novakovića na osnovu kojih dokumenata Predsjedništvo i Vijeće ministara BiH vode aktivnosti na prijemu BiH u NATO, odgovorio ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj.        
Na pitanje Nike Lozančića zašto Vijeće ministara BiH ignorira zahtjev velikog broja građana da im se vrati stara devizna štednja ili im se omogući da za istu protuvrijednost kupuju imovinu u državnom vlasništvu i plaćaju rente i dozvole, odgovorio je ministar finansija i trezora BiH, Dragan Vrankić. 
Ministar odbrane Selmo Cikotić je odgovorio na pitanje Bakira Izetbegovića šta je Ministarstvo odbrane poduzelo da se riješi problem zbrinjavanja vojnika kojima zbog ispunjavanja starosne granice ističe Ugovor o angažmanu u profesionalnoj vojnoj službi u Oružanim snagama BiH, a ministar Dragan Vrankić na pitanje Adema Huskića, ko, na koji način i prema kojim procedurama u ime institucija BiH donosi odluku o zakupu prostorija koje koriste institucije BiH.
Na pitanje Mirka Okolića šta Vijeće ministara BiH radi u vezi vraćanja imovine Srpske pravoslavne crkve u Sarajevu je odgovorio ministar Bariša Čolak, a na pitanje Milorada Živkovića o bankama u kojima su deponovana sredstva iz budžeta BiH u posljednjih pet godina, odgovorio je ministar Dragan Vrankić.
Ministar Safet Halilović je odgovorio na pitanje Vesne Šain zašto u općini Derventa nije verifikovana i potvrđena rang-lista prioriteta koji je napravila komisija za odabir korisnika pomoći rekonstrukcije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću